Opakowania na wynos dla gastronomi
Dodane 15 kwietnia 2020Aktualnie szybki styl życia sprawia, że coraz więcej ludzi chętnie zamawia jedzenie na wynos. Jest to podyktowane brakiem czasu na samodzielne przyrządzanie posiłku. Niektórzy preferują zamówienie jedzenia razem z dostawą, a niektórzy wchodzą do knajpy i zabierają ze sobą dania na wynos. Bez względu na to w jaki sposób to się odbywa, knajpy/restauracje muszą być wyposażone w właściwe pojemniki, w których będzie możliwe wydanie posiłków. Muszą to być pojemniki szczelne, by podczas transportu nic z nich nie wypadło/nie wylało się, lecz też powinny być stworzone z artykułów, które podtrzymują ciepło potraw. Nikt nie miałby ochoty jeść zimnego obiadu, a czasem dostawcy muszą objechać dość sporo Klientów, zanim zawitają u progu naszych drzwi. Na szczęście branża gastronomiczna jest przygotowana na tego rodzaju sytuacje i każdy dostawca może zaopatrzyć się w właściwe pojemniki. Można wskazać na takie rozwiązania jak: papiery gastronomiczne, pojemniki na dania ciepłe czy kartony do pizzy. Poniżej krótkie omówienie:
PAPIERY GASTRONOMICZNE
Można tutaj wskazać na koperty papierowe, papier silikonowy, torebki czy opakowania PAP w przeróżnych rozmiarach, czyli wszystko to, co w co można zapakować poszczególne dania. Są świetne przykładowo do zapiekanek, hot dogów, frytek. Generalnie sprawdzają się również w przypadku żywności suchej, jak i tłustej.
POJEMNIKI NA DANIA CIEPŁE
Są szczególnie rekomendowane do wydawania kompletnych dań obiadowych, takich jak przykładowo mięsa/ryby z ziemniakami oraz surówkami, makarony bądź zapiekanki. Również wszelkiego rodzaju dania z kuchni azjatyckiej, hinduskiej czy pierogów. Pojemniki takie są na ogół styropianowe, jednorazowe, w stylu box, czyli zamykanego pudełka. Ich zaletą jest to, że dobrze trzymają ciepło, niezwykle łatwo jest je układać jeden na drugim, a jest to komfortowe w transporcie. Występują w kilku różnych wariantach, nieoddzielone lub oddzielone – dwudzielne bądź trójdzielne i sprawdzają się do niemalże wszystkich dań.
Dedykowane są również jednorazowe pojemniki na zupy oraz generalnie potrawy płynne. Są one wyższe i zakrywa się je specjalnym wciskanym wieczkiem, które zapobiega wylewaniu się cieczy z wewnątrz.
OPAKOWANIA NA PIZZĘ
Pizza to jak wiadomo bardzo chętnie zamawiane danie na ciepło. Dowóz pizzy odbywa się w płaskich, dopasowanych do rozmiaru pizzy i bardzo komfortowych w transporcie kartonach. Dostawca układając jeden karton na drugim ma możliwość zabrać wiele sztuk pizzy za jednym razem. Dodatkowo na kartonach można wykonać nadruki reklamujące pizzerię.